Японія. Польові спостереження

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31500/1992-5514.19(1).2023.283114

Ключові слова:

Доба Асука, курган Ісі-Бутай, Хіконе, синтоїзм, монастир Ока-дера, комплекс Хорю-дзі, принц Сьотоку, буддизм

Анотація

У культурологічній розвідці йдеться про деякі найвидатніші пам’ятки культури центральної Японії. Нара, Кіото, Осака та їхні передмістя — саме у цьому регіоні закладався фундамент та всі засадничі принципи японської архітектури, мистецтва, зокрема мистецтва каліграфії, кераміки, червонолакового живопису та знаменитого японського зброярства. Нара стала першою постійною столицею Японії у 710 році (наказом імператриці Геммей), цей 72-літній період в японській історії зафіксовано у назві «доба Нара». Зауважено, що на цю територію, перш за все з Китаю, прийшов буддизм, а згодом дзен-буддизм. Упродовж дванадцяти століть буддистське мистецтво вважалось «японською класикою». На території храмового комплексу Нари можна спостерігати органічне співіснування прадавнього синтоїзму та адаптованого до свідомості японців буддизму. У центральному регіоні шанованою археологічної пам’яткою є підземна споруда Ісі-Бутай, яку атрибують до прадавньої доби Асука (538–645 роки). Попри багатолітні дослідження цієї пам’ятки, так звана «кам’яна сцена», водогін, що прокладено у підземеллі, інші деталі все ще лишаються загадковими (йдеться про їхнє походження) для археологів. У статті також подано інформацію про архітектурний ансамбль Хорю-дзі (607–623 роки). Увагу зосереджено на особистості та просвітницькій ролі принца Сьотоку, який був наступником імператриці Анахобе-но-Хашибіто, матері принца. Подано інформацію про скульптурний шедевр доби Асука — про статую (національний скарб) Ньорін Канон Босацу, яка є однією з найбільш поетичних скульптур в японській пластиці. Особливу увагу приділено Тензюкоку Мандалі — вишитій священній хоругві, на якій зображено «Землю небесної довговічності». Тканина вважається найдавнішою вишивкою в Японії.

Біографія автора

Ольга Петрова, Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України

Доктор філософських наук, професор, головний науковий співробітник відділу теорії та історії культури

Посилання

Bondar, A. (2008). Vse o Yaponii [All about Japan]. Kharkiv: Folio [in Russian].

Kapranov, S. (2009). Mistychnyi dosvid u yaponskykh “novykh relihiiakh sintonskoho pokhodzhennia” (sintokei sinsiuko) [Mistical experience in the Japanese “new reality of Sinto origins”]. Magisterium. Kulturolohiia, 34, 31–217 [in Ukrainian].

Petrova, O. (2006). Yaponiia. Shchodennyk turysta v “rozhevykh okuliarakh” [ Japan. Tourist’sjournal in “rose-colored glasses”]. Kurier Kryvbasu, 1, 190–217 [in Ukrainian].

Samuraiski pisni (2015). [Songs of samurais] transl. A. Nakorchevskyi. Kyiv: Dukh i litera [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-13

Як цитувати

Петрова, О. (2023). Японія. Польові спостереження. Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, (19(1), 18–24. https://doi.org/10.31500/1992-5514.19(1).2023.283114

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ МИСТЕЦЬКИХ ПРАКТИК ТА ХУДОЖНІХ НАПРЯМІВ