Монументальне мистецтво Івана Їжакевича. Борисоглібська церква на Подолі - Брей, Наталія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Узагальнено маловідомі факти творчості Івана Їжакевича як майстра сакрального живопису на прикладі його роботи в Борисоглібській церкві на Подолі в Києві. Створений ним ансамбль розписів мав історико-культурну цінність, і якщо б цю пам’ятку не було знищено, вона б посідала значне місце в історії українського сакрального живопису. Складність дослідження полягає в тому, що не існує жодних світлин або художніх творів, які б зафіксували, як виглядав інтер’єр цієї церкви, і зокрема — самі розписи. Відомості про них знаходимо, здебільшого, в дореволюційних публікаціях, які описують церкву наприкінці ХІХ століття. Лише поодинокі згадки в пізніших публікаціях доволі опосередковано свідчать про роль Їжакевича в історії цього храму. Цінними є спогади о. Михаїла Єдлинського, який був настоятелем цього храму і, безумовно, надає найбільш достовірну інформацію щодо участі Їжакевича в розписах храму та зауваження К. Шероцького стосовно того, як виглядав стінопис церкви на початку ХХ століття. Зроблено спробу віднайти та зібрати будь-які відомості про втрачену пам’ятку та впорядкувати всі відомі факти.