Культурний герой сентименталізму на драматичному перехресті політики і мистецтва - Бентя, Юлія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Запропоновано типологію культурного героя сентименталізму, визначено засадничі риси його світогляду. Архетипова постать культурного героя є складником міфу, що покликаний, з одного боку, дати людям зрозуміле пояснення світу, а з другого боку, править за ідеологію колективної ідентичності. Культурний герой сентименталізму уособлює одну з найважливіших парадигм на ціннісній палітрі доби Просвітництва, що ґрунтується на тогочасних ідеалізованих уявленнях про «чуттєвість», «сердечність» і «природність». Сентименталістський герой Нового часу— це насамперед «геніальний митець», або «геройписьменник», «герой-композитор», адже саме творчість, фіксування поточного моменту і власних внутрішньо-психологічних «емоційних матриць» (А. Зорін) стає найсучаснішою формою героїзму. У державах на етапі національного становлення, якою була Німеччина у часи розквіту сентименталізму, постать культурного героя не лише стабілізує соціально-політичну ситуацію, а й стає носієм національної ідеї. Відповідно, на цьому етапі культурний герой має подвійну ідентичність, «громадянина» й «бунтівника», що, у комплексі із його коливаннями між «природним життям» і бажанням впливати на суспільні процеси, підкреслює його засадничу внутрішню роздвоєність.