Сучасні форми портретування як інструмент творення рекламної пам’яті - Абрамова, Маріанна (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
На рубежі ХХ–ХХІ століть портретування зазнає суттєвих трансформацій. На тлі спроб «перевинайти» портрет як жанр розквітає портретування в новому статусі — як інструмент творення іміджу. Як одна з важливих форм збереження та трансляції пам’яті про індивіда портретування підпадає під вплив рекламних алгоритмів. Фіксація наших спогадів через портретування сьогодні стає провідником іміджевої ідеології, що змінює наше сприйняття себе та розуміння ролі та місця Homo Sapience як в історії, так і в сучасному висококонкурентному символічному полі культури загалом. У статті осмислено нові форми та засоби портретування у зв’язку з нашаруванням рекламних запитів, а також проаналізовано підходи до збереження культурної пам’яті про індивіда через портретування в межах масової культури та в контексті розвитку цифрових технологій.