Тілесність як чинник жіночої образності в культурі України періоду незалежності - Мельник, Тетяна (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Досліджено образ жінки в культурі України періоду незалежності. Передусім у фокус дослідницької оптики потрапили аспекти тілесності, сексуальності, саморепрезентації. Тіло розглянуто як значущий чинник у структурі жіночої ідентичності. Водночас приділено увагу інтерпретаціям фемінності через стереотипізацію функцій жінки (соціальних, репродуктивних, когнітивних), при тому, що «жіноче» й досі уявляють передусім як біологічне, а не соціальне. Зосереджено увагу на популярних гендерних шаблонах, таких, як корпус бінарних опозицій, з доволі претензійним «розподілом» ареалів панування: сферою жіночного визначаються видимість і матеріальне, а чоловічого— сутнісне і духовне. Описано наявні тенденції у трансформуванні означеної стереотипізації; схарактеризовано природу гендерної ієрархії; встановлено динаміку змін гендерної образності іззалученням сучасних теорій тілесності; наведено приклади з візуальних практик, таких як перформанс, відеоарт, фотографія, живопис, плакатна графіка. Запропонована методика вивчення репрезентацій жіночого тіла у вітчизняній візуальній культурі передбачає системний підхід, що артикулює в художньо осмислених ликах жіночного не тільки культурно-естетичні домінанти, але й політичні, соціальні чинники, явлені іноді в очевидній, а подекуди — у латентній формі, відповідно до ціннісно-смислових пріоритетів/запитів доби.