Контрабас в камерно-інструментальній музиці ХХ століття: До питання формування сольного виконавства на контрабасі - Полянська, Катерина; Білоусов, Сергій (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Бурхливий розвиток сольного та камерно-інструментального виконавства на контрабасі упродовж ХХ століття простежено на прикладі камерно-інструментальних творів для або за участі цього інструмента. Проаналізовані твори дають змогу скласти уявлення про розширення сфери виражальних можливостей контрабаса за рахунок виникнення нових виконавських та удосконалення традиційних прийомів ізасобів. Різностильовий музично-виражальний спектр проаналізованих творів європейської музичної спадщини дозволяє оцінити на практиці широчінь філософсько-образних концепцій авторського задуму, які втілюються на сучасному контрабасі — повноцінному учаснику ансамблевої та сольної творчості. Окреслено основні положення щодо специфіки функціонування контрабаса у камерному ансамблі. Зазначимо, що художньо-стильова особливість сучасного саксофонного виконавства ґрунтується на глибокому усвідомленні нерозривності технічних та мисленнєво-образних умотивованих дій, які дають змогу досягти максимального творчого результату у прочитанні камерно-інструментального твору