Футуристський театр у художньо-політичному просторі України - Веселовська, Ганна (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
У статті досліджено витоки і художню практику футуристського театру в Україні 1910-х — 1920-х років. Проаналізовано естетичні постулати італійського футуристичного театру у зіставленні з театральними маніфестами українських футуристів. Окреслено коло мистецьких особистостей, причетних до футуристичних експериментів, в Україні та за її межами, чия творча діяльність була взаємопов’язаною і які впливали один на одного. Розглянуто промовисті приклади українських футуристичних вистав різних жанрів: перформативне дійство, драматичні, оперні та балетні спектаклі. Окрему увагу приділено політичній заангажованості футуристів і негативним наслідкам їхнього кон’юнктурного підходу до мистецьких процесів.