Інтелектуальні риси піанізму Валентини Стешенко-Куфтіної (за матеріалами щоденників 1924–1953 років) - Степанюк, Олена (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
У статті зосереджено увагу на концепті інтелектуального піанізму — знакового явища для фортепіанної культури ХХ століття. Оскільки розуміння тенденцій розвитку сучасної фортепіанної школи можливе завдяки переосмисленню системи методологічних та педагогічних цінностей, які лежать в основі фортепіанного виконавства, варто здійснити історичну ретроспективу для аналізу і осягнення специфіки її взаємодії з попередніми культурно-історичними традиціями. Інтелектуальний піанізм потрактовано через художнє втілення філософсько-естетичних світоглядних наративів митця у конструктах втілення виконавського задуму в процесі сценічної інтерпретації музичного твору. Цей інтелектуально осмислений процес сценічної організації фортепіанної гри досліджено завдяки щоденниковим записам видатної української піаністки Валентини Стешенко-Куфтіної (1904–1953), яка суттєво вплинула на розвиток української фортепіанної культури. Рукописна спадщина піаністки охоплює філософію, теософію, історію, психологію, еcтетику. У статті на основі системного та аналітичного методів розглянуто концепцію піанізму В. Стешенко-Куфтіної, визначено її роль і значення в самопізнанні музиканта-виконавця. Надзвичайно широкий жанровий діапазон особистих текстів мисткині включає листи, щоденникові записи, тексти лекцій, рецензії тощо. Вони ілюструють еволюцію фортепіанного мистецтва ХХ століття, де увиразнюється головний сенс художньої творчості людини, пов’язаний із розвитком духовної мистецької свідомості. Творча та епістологічна спадщина В. Стешенко-Куфтіної тривалий час перебувала в зоні замовчування. Проте оприявнені щоденникові записи мисткині та віднайдені аудіозаписи піаністки дають змогу ідентифікувати творчість В. Стешенко-Куфтіної як інтелектуальну за типом висловлення.