Мистецтвознавчі поняття у системі культури: Типологія функціональних впливів - Мандра, Наталя (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
У статті порушено питання методів аналізу змін у корпусі мистецтвознавчих понять, розглянуто особливості історії вивчення цієї проблеми в українських мистецтвознавчих та культурологічних дослідженнях. Виявлено чинники, що заважають структурувати наявний корпус новітніх та класичних понять у межах єдиної системи. Аргументовано, що у процесі структурування понятійної системи мистецтвознавчої дисципліни необхідно розрізняти організацію внутрішніх елементів системи та зовнішні впливи на систему. Запропоновано типологію зовнішніх (функціональних) впливів, які низка компонентів культури здійснює на мистецтвознавчу понятійну систему. Виокремлено культурно-мистецький, світоглядний, нормативний, соціокультурний, лінгвістичний впливи. Кожен із них диференційований за різновидами вихідного компонента (з поданого нами переліку), і для деяких з рівнів диференціації запропоновано авторські визначення (там, де цього потребувала теорія). Типологія розроблена на основі системного та функціонального підходів.