Експертиза та проблеми атрибуції «Несіння хреста» із колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького - Лубинський, Руслан (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
У статті подано детальний звіт за результатами техніко-технологічних експертиз картини «Несіння хреста» із колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, а саме: мікрохімічного аналізу, стратиграфії, інфрачервоної рефлектографії, рентгенографії та макрозйомки. Досліджено основні техніко-технологічні характеристики твору, такі як: будова живописного шару, матеріали та пігменти живопису, їхній хімічний склад, мікрофактура, особливості підготовчого рисунку тощо. Також у контексті викладеного матеріалу звернено увагу на зовнішні характеристики та стилістичні особливості досліджуваної картини. Отримані результати експертиз, їхній аналіз та порівняння з наявними релевантними зразками застосовано у контексті вирішення проблемних питань, пов’язаних з атрибуцією твору. Запропоновано та обґрунтовано гіпотези щодо походження твору, його датування й авторства.