Еволюція книги у матеріальній культурі - Величко, Надія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Розглянуто книжкову форму та її місце в сучасному світі з точки зору матеріального втілення. Подано огляд різних визначень поняття «книга», історію розвитку й становлення книги в матеріальній культурі. Проаналізовані зміни, що відбуваються в принципах сприйняття інформації в сучасних умовах на тлі активного розвитку електронних носіїв, розглянуто основні причини кризи книжкової культури. Охарактеризовано основні проблеми, з якими стикається сучасний книжковий дизайн. Розглянуто різні варіанти еволюційного розвитку книги через посилення її унікальних рис. Перший — синтез електронних та паперових носії через різноманітні механізми доповненої реальності. Другий — підкреслення та гіперболізація у класичній книзі притаманних тільки їй рис, які неможливо емулювати на електронних пристроях (як-от гортальна форма, що розвивається у просторі і часі, тактильність, фізичні межі)