Неоромантизм в творчості Наталії Мартинюк - Тарасенко, Ольга (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Досліджено своєрідність індивідуального стилю творчості художниці, викладача Одеського художнього училища Н. О. Мартинюк. Виявлені і досліджені мотиви і образи: «жінка, квіти і трави», «музика», «поезія», «образ міста», «кристали». Розглянуто імпровізаційний характер творчого процесу. Художній аналіз показує вплив декоративного мистецтва на масштабну стилізацію станкової графіки та живопису. Проведено художньо-стилістичний аналіз композицій. Проаналізовано структури, засновані на «силових лініях» і ритмах авангарду початку ХХ століття. Показаний взаємозв’язок творчості Мартинюк зі світовою мистецькою спадщиною. Зроблений висновок, що поетичний зміст творів художниці можна охарактеризувати як неоромантизм, а форму — як полістилізм