Культурна спадщина України: Перезавантаження системи збереження - Кондель-Пермінова, Наталія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Проаналізовано вельми критичний сучасний стан системи охорони культурної спадщини в Україні, яка без принципових змін залишилася від радянської доби. Зафіксовано, що внаслідок деструктивних процесів Україна втрачає численні об’єкти культурної спадщини, особливо під час екстенсивної, стихійної забудови в історичних зонах. Обґрунтовано необхідність перезавантаження системи охорони культурної спадщини шляхом створення сучасної дієвої системи збереження національного надбання України у контексті загальносвітових тенденцій. Запропоновано основні засади розбудови нової системи з урахуванням взаємоузгоджених організаційних, процесуальних, законодавчих, фінансових, технологічних аспектів. Наголошується на важливості взаємодії державних, громадських та приватних структур, забезпечених законодавством, гнучкою податковою політикою, прийомами і способами організації діяльності зі збереження надбання на засадах економічного регулювання. Нова система має бути орієнтована на налагодження процесів взаємодії між всіма стейкхолдерами, які мають різні позиції, відмінні системи цінностей, суперечливі інтереси, задля досягнення балансу зацікавленостей за умов дотримання вимог законодавства України. Підкреслюється актуальність підготовки професійних кадрів та підвищення їхньої кваліфікації, просвіта широких кіл громадян, підвищення рівня обізнаності громадян стосовно значення культурного надбання у суспільному бутті. Підвищення туристичної привабливості культурної спадщини України шляхом включення об’єктів у національні та міжнародні туристичні маршрути суттєво посилить просвітницьку діяльність.