Взаємодія мистецтв у творах українських митців межі ХХ–ХХІ ст. (на прикладі Харківської школи) - Соколюк, Людмила; Найденко, Вікторія; Худякова, Анастасія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Досліджено проблему взаємодії мистецтв в художній практиці України межі ХХ і ХХІ століття в контексті змін, які відбулися у зв’язку з приєднанням української художньої культури до нових для неї тенденцій сучасного мистецтва. Це явище проаналізовано на прикладі діяльності художників Харкова— великого розвиненого художнього центру Сходу України зі своїми специфічними традиціями: тут значно раніше, ніж в інших українських містах, було започатковано академічну художню освіту, а зіншої — художньо-промислову. Обидві ці лінії розвиваються в системі вищої мистецької освіти в місті, що здійснюється в ХДАДМ. На сучасному етапі закладені тут традиції оригінально переплітаються з новими тенденціями сучасного мистецтва в роботах випускників. Це простежується й у взаємодії живопису і проєктної культури, і в перформансі з оригінальним поєднанням класичних традицій та сучасних форм (боді-арт, діджитал-арт, мультимедіа). Показано зміни в оформленні харківської архітектури у зв’язку зі зверненням місцевих митців до нових зображувальних засобів сучасного мистецтва.