Художнє ковальське мистецтво у культурно-мистецькому просторі України - Безугла, Руслана; Гончаренко, Анастасія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Проаналізовано роботи щодо осмислення художнього ковальства як явища сучасної культури та мистецтва, виокремлено основні напрями дослідження цього феномену. Переосмислення досвіду майстрів та митців, які працювали у сфері ковальства, сприяє виявленню національної, регіональної та локальної специфіки, адже культура художнього ковальства, з одного боку, пов’язана з минулим, а з іншого — репрезентує та символізує націю. Мета статті— вивчення українського художнього ковальства в соціокультурному контексті сучасності. Методологічною основою дослідження стали такі загальнонаукові методи, як метод узагальнення, системно-структурний та структурно-функціональний, що уможливили вияв і аналіз традиційних і новаційних засад українського художнього ковальства у культурно-мистецькому просторі України.