Марія Шимановська та Шори: генеалогічні особливості роду як джерело цілісної реконструкції творчої біографії мисткині - Янишин, Марія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Вперше розглянуто генеалогічний аспект творчої біографії польської піаністки та композиторки Марії Шимановської. Через звернення до історії родини Шорів проаналізовано передумови формування світобачення мисткині, міру спадковості її світоглядних настанов та виміри ідентичності артистки. Вивчення та співставлення польських, українських та гебрейських джерел (праць П. Мачейка, І.Єзерської, А. Верніцької та ін.) дозволило виокремити лінію родинної історії Шорів зісторії розвитку руху франкізму та поєднати її із творчою біографією мисткині. Важлива роль Шорів у становленні та поширенні франкізму та родинний авторитет серед членів секти передбачав відповідальність за збереження, дотримання та наслідування настанов франкізму й мав безпосередній вплив на життєві й кар’єрні рішення Марії Шимановської.