«Українська пасакалія» Віталія Кирейка: актуалізація старовинного жанру як ознака фортепіанного стилю композитора - Шестеренко, Ірина; Задьора, Анастасія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Розглянуто жанровий та виражально-стильовий концепт фортепіанної творчості Віталія Кирейка на прикладі «Української пасакалії», визначено її роль і місце в історії української культури ХХ — початку ХХІ століття. Фортепіанна музика Віталія Кирейка є розгалуженою сферою плідної творчої праці митця. Вона становить безцінне надбання для української культури, відкриваючи окрему сторінку історії розвитку національної композиторської школи. Мета дослідження полягає в тому, щоб проаналізувати жанрово-стильові та формотворчі особливості «Української пасакалії» для фортепіано як знакового полотна зрілого періоду творчості Віталія Кирейка, охарактеризувати актуалізацію старовинного жанру пасакалії як риси фортепіанного стилю митця. Методологія роботи базується на комплексному застосуванні наукових методів: джерелознавчого — для вивчення історичних архівних джерел з обраної тематики; крос-культурного — для уточнення контексту особливостей культурного середовища митця; інформативно-комунікативного — для отримання документальних матеріалів, відомостей та фактів через спілкування з композитором (до 2016 року); аналітичного — для аналізу музичного матеріалу «Української пасакалії»; системно-структурного — для узагальнення набутої інформації.