Міждисциплінарна критика культуріндустріальної творчості як біо-некрополітики contemporary art - Протас, Марина (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2022)
Від зламу ХХ–ХХІ століть дискутують про стан і майбутній розвиток арт-теорій та візуальних практик, що набули статусу global contemporary продукту в умовах постфордистського суспільства квазіспоживацтва, коли культуріндустріальна ідеологія транснаціонального арт-ринку підкорює творчі інтенції митців, перетворюючи і митця, і його твір на товар. Важливим аспектом дискусії стає проблема біовлади, яка обумовлює некрополітичну парадигму contemporary культуротворення, позбавляючи абсолютної свободи творчості тим, що прищеплює сервільну комодифіковану свідомість, маніпулюючи уявою на користь арт-бізнесу, поширюючи публічним глобалізованим арт-простором реїфіковані патерни. Приватний капітал, що домінує у сфері популяризації contemporary art, відмовляє адептам трансцендентальної естетики в праві на свободу вислову поза визнаними брендів, легітимованих світовими бієнале. Анархія консюмеризму сприяє есхатологічним прогнозам смерті мистецтва і арт-критики, кінця історії мистецтва, остаточній анігіляції традиційного арт-буття через соціополітичний поворот перформативного активізму. Але міждисциплінарна критика, спираючись на теорію катастроф, пропонує інший вихід з культуротворчої ентропії: ресайклінг досвіду і судження трансцендентальної естетики як шлях подолання гістерезису арт-теорій і практик.