Художньо-естетичні проекції культурницької діяльності Ігоря Белзи - Савчук, Ігор; Дмитрієва, Олена (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
Розглянуто основні вектори мистецтвознавчої та культуротворчої діяльності учня Бориса Лятошинського — Ігоря Белзи, проаналізовано значення його професійної і культурницької місії в полі радянської та європейської культур. Масштабна особистість І. Белзи вирізняється універсальністю і позначена високими здобутками у різних галузях культури та мистецтва, активною комунікацією з діячами європейської мистецької еліти (особливо Польщі та Чехії), важливою роллю у пропагуванні музичного спадку Б. Лятошинського на теренах не тільки радянської держави, а й країн Європи. Визначено окремі ознаки спільності професійно-композиторських засад вчителя й учня, що формує цілісне уявлення про І. Белзу — видатного представника школи Бориса Лятошинського.