Повсякденне життя українських художників 1960-х — 1980-х років: Перспективи культурологічного дослідження - Полякова, Марина (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
Проблематизовано підхід до вивчення української художньої культури 1960-х — 1980-х років, тобто епохи застою, в її нонконформістському аспекті, при якому з фокусу інтересів дослідників можуть випадати інші напрями. Поставлено питання щодо динамічного співіснування нонконформістських практик із тими, які можна умовно назвати конформістськими, розглянуто переваги відмови від жорстких бінарних опозицій та залучення комплексних методик аналізу соціокультурних практик митців. Запропонований культурологічний підхід відкриває широкі дослідницькі перспективи, у фокус інтересів поставлені повсякденні професійні практики українських художників, через які можливо зафіксувати та проаналізувати тонкі особисті та суспільні «налаштування» епохи, зняти суперечності між конформізмом та нонконформізмом, знайти типові повторювані елементи культури.