Бренд митця та арт-ринок: Сучасна система цінностей у мистецтві - Безугла, Руслана (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2021)
Досліджено вплив процесів комодифікації на сферу мистецтва. Зазначено, що у сучасному світі мистецтво безпосередньо стало залежати від ринку, що є результатом панівної системи цінностей. Мета роботи — простежити, як під впливом процесів комодифікації відбувається екстраполяція споживацьких механізмів на культуру та мистецтво, змінюється процес виробництва, розподілу і споживання мистецького продукту, виявити сутнісні ознаки бренду митця як маркетингового інструменту, що впливає на процес поширення, популяризації та сприйняття творів мистецтва на арт-ринку. Теоретико-методологічною базою дослідження стали такі філософські та загальнонаукові підходи, принципи й методи, що дали змогу розглянути бренд митця з різновекторних позицій: міждисциплінарний підхід забезпечив використання при аналізі бренду митця останніх теоретичних доробків соціально-гуманітарних наук; феноменологічний метод застосовано на етапі розкриття сутності й конкретизації такого феномену, як бренд митця, його трансформацій у сучасному мистецькому просторі; аксіологічний підхід дав змогу з’ясувати роль і значення бренду митця в культурних і мистецьких трансформаційних процесах.