Громадянське суспільство як складова культурного поля держави - Роготченко, Олексій (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2019)
Досліджено вплив громадянського суспільства на мистецькі процеси, що відбувалися у тоталітарних та посттоталітарних системах. Автор вважає, що вплив соціуму на створення чи знищення художнього твору був попередньо мало досліджений. На прикладі життя відомих українських митцівонументалістів Ади Рибачук та Володимира Мельниченка (АРВМ) простежено втручання державного апарату в індивідуальну творчість художників. Пропоновані автором висновки підтверджують, що в умовах тоталітарного свавілля громадянське суспільство не відіграє ключової ролі. У матеріалі йдеться про трагічну долю унікального твору мистецтва «Стіна пам’яті», що була споруджена протягом 1968–1982 років на Байковому цвинтарі у Києві. 1982 року твір було залито бетоном. У 2018 році, завдяки втручанню громадянського суспільства, 10 м2 твору було розкрито з-під шару бетону.