Жест у мистецтві, DD-модель - Возняк, Річард (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2019)
Зроблено спробу окреслити істотні концепти візуальної культури, як-от «жест», «образ», «мистецтво» із традиційної та сучасної перспективи. Наголошено на походженні поняття «образ», спільному для низки культур, від Сходу до Балкан, на його пов’язаності з поняттям «жесту», який розуміється як ритуальний жест, що модифікує та надає форми розумінню світу. Автор обстоює думку, що жест, який спричиняє створення образу (натомість образ зрештою надає форми свідомості як його творця, так і реципієнта) — це проникаючий жест, адже тільки такий жест надає створеному образу здатності до перевизначення цінностей. Така позиція проілюстрована прикладами з історії мистецтва ХХ століття. Оскільки такий жест споріднений з аналоговою візуальною культурою, автор намагається охарактеризувати цифровий жест, жест у віртуальній сфері. Також наголошено на трансформаціях авторства та включеності культури, переписаної цифровим чином, у культурних комуніка