Мистецтво з точки зору постгуманізму - Сапенько, Роман (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2019)
Проаналізовано стан мистецтва і мистецької творчості в контексті розвитку смарт-технологій та новітніх комп’ютерних програм, які зараз дедалі частіше використовуються при продукуванні творів мистецтва. Автор ставить питання про те, чи вдасться за допомогою таких програм та алгоритмів подолати повторюваність та серійність — обмеження, типові для творів «машинного» мистецтва. Визначення мистецтва, його оригінальності та інтенціональності розглядається в ситуації, коли людина як суб’єкт не стоїть за процесом творення об’єктів мистецтва. Для розрізнення запропоновано використовувати категорії масового мистецтва і мистецтва автономного