Формально-стилістичні та композиційні особливості колажів Сергія Параджанова - Золотухіна, Надія; Мархайчук, Наталія; Тарасов, Володимир; Чадаєва, Катерина (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Колажі Сергія Параджанова охарактеризовано як один ыз визначних творчих здобутків майстра, як зразки сучасної (contemporary) для свого часу арт-практики вмежах візуального мистецтва. Акцентовано увагу на тому, що для С. Параджанова в скрутні для його творчості часи колажі стали чи не єдиною можливою лабораторією творчих пошуків. Розкрито композиційні та стильові особливості колажів С. Параджанова; виявлено присутність у них принципів інтертекстуальності, асоціативності, «зворотності реконструкції елементів» та ін. Підкреслено, що в колажах С. Параджанова «бідність» матеріалів компенсувалася вишуканою грою фактурами, візуальною інтерпретацією, яка відточувалася предметно-просторовою комбінаторикою, змістовними і візуальними цитаціями, які склали основу параджанівського «алфавіту». Вказано що найбільш значущою рисою колажів є формування «метамови візуального», що створює можливості для діалогу з паралельними арт-просторами. Використання С. Параджановим усіх можливостей колажного мислення призвело до виходу за межі колажу, дозволивши синтезувати традиційні колажні прийоми з елементами деколажу, асамбляжу, реді-мейду.