Люди-квіти: метаморфози Овідія у шедеврі Пуссена «Царство Флори» (образи і символи квітів у мистецтві XVII століття) - Лай, Юеге (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Під час екологічної кризи особливо важливо вивчити спадщину світового мистецтва, в якому показано гармонійний зв’язок людини і природи. Предметом нашого дослідження є образи і символи квітів в шедеврах художника Нікола Пуссена (1594–1665). Ми вивчаємо їх у контексті античної спадщини і культури XV–XVII століття (поезії Овідія, музики, скульптури, театру, балету). Ґрунтуючись на античній міфології, майстри Ренесансу і класицизму в картинах «Весна», «Царство Флори» дали свою інтерпретацію вічної теми життя і її циклічного оновлення. Показано особливості художньої мови Пуссена як лідера класицизму. Виявлено міфологічні паралелі образу Флори в мистецтві Китаю.