Унікальні стилістичні риси китайського олійного живопису: Європейський вплив - Ке, Сун (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
У статті розглянуто процеси, які відбувалися в китайському олійному живописі під впливом європейської традиції, принесеної на територію Китаю у ХХ столітті. Китайські митці початку століття більше не хотіли лишатися обмеженими давнім живописом: вони вирушали закордон, аби опанувати нові техніки живопису та віднайти нові шляхи творчості. Після повернення на батьківщину студенти поширювали нові ідеї та методи набуті під час навчання, що спричинило появу та розвиток унікальних стилістичних особливостей китайського живопису. Наголошено, що суттєвий вплив на формування академічної школи, заснованої на реалістичному стилі, справило як проникнення західної культури в першій половині сторіччя, так і знайомство із соціалістичним реалізмом із СРСР (після 1949 року), що зрештою відкрило шлях впливам інших європейських стилів на мистецтво Китаю