Стильові домінанти фортепіанної музики закарпатських композиторів ХХ — початку ХХІ століть - Бучок, Ліанна (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Розглянуто стильові домінанти формування та професійного становлення фортепіанних творів закарпатських композиторів ХХ — початку ХХІ століть на фоні панорами стилістичних процесів та в загальному контексті ХХ століття. Водночас, зауважено зв’язок із найважливішим контекстом — класичним (академічним) досвідом, історично маркованим певними стилістичними парадигмами. Встановлено, що стратегія розвитку була регіонально специфічною, а «воля до стилю» спричинила симбіоз стилістичних ейдосів. Зокрема, доведено, що початковим напрямом формування стилістичних домінант фортепіанної творчості закарпатських композиторів першої половини ХХ — початку ХХІ століть був модерністичний, а також алюзивний шлях вироблення стилю з тяжінням до романтичного полюсу.