Роль колекціонерів: Від збереження та вивчення предметів колекціонування до їх популяризації шляхом публічного експонування та створення музейних інституцій - Шпитковська, Наталія (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Статтю присвячено вивченню взаємозв’язку приватного колекціонування та публічних культурних інституцій. Розглядаються історичні факти та причини зародження збиральницької діяльності і подальше еволюціонування приватного колекціонування, роль колекціонерів у заснуванні та розвитку публічних музеїв від давніх цивілізацій і до сьогодення. Аналіз історичних фактів дозволяє вирішити ключову задачу ідентифікації колекційної діяльності з давніх часів та виявити її відмінності та зв’язок з музейною справою. Розглянуто низку прикладів феномену колекціонування у кожен з ключових періодів історії людства. Належна увага приділяється аналітичним висновкам суспільної ролі колекціонерів при формуванні світогляду та суспільних цінностей, їх відносинам з інституціями. Окрему частину статті присвячено детальному розгляду сучасної взаємодії колекціонерів та культурних інституцій. Узагальнюється практичний досвід збагачення інституцій за рахунок плідної різносторонньої співпраці з приватними колекціонерами: від меценатства та патронажу музеїв, експозицій, арт-ярмарок, коміссіонування митців до передачі персональних придбань вже існуючим культурним інституціям та створення власних, які згодом стають музеями національного та світового значення. Наведено ряд прикладів та фактів, що наочно слугують доказом такої практичної співпраці та відображають різноманітність її моделей і вплив приватних осіб-колекціонерів на розвиток культурних інституцій як національних, так і глобальних, та популяризацію мистецтва в цілому.