Тетерівський осередок художнього дерева - Шевчук, Василь (Науковий журнал ХУДОЖНЯ КУЛЬТУРА. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ, 2018)
Стаття є спробою першого синтетичного мистецтвознавчого дослідження Тетерівського осередку. Висвітлено історію функціонування художньої майстерні в Тетереві, приділена увага питанням технології і техніці виготовлення виробів з дерева. На основі методу формального аналізу визначено художні особливості дерев’яних виробів найвідоміших майстрів осередку. Було з’ясовано, що в кінці 1970-х років провідним підприємством із виготовлення сувенірно-подарункової продукції, технологія і декор яких базувалися на локальних традиціях художнього дерева Полісся, був Тетерівський дослідно-виробничий лісгосп. Досвідчений художник В. Парахін разом із молодими майстрами зумів відродити й осучаснити забутий промисел художнього деревообробництва регіону, створити сувеніри, в яких поєдналися простота естетики виготовлення й функціональна корисність.